Fietsen De Spaak Fietsen De Spaak

Kasteel van Gaasbeek

Het Kasteel van Gaasbeek is een oorspronkelijk middeleeuwse burcht, thans nationaal museum, gelegen in Gaasbeek, een deelgemeente van Lennik. Het kasteel ligt strategisch op een helling en vertoont een onregelmatige, polygonale aanleg binnen een omwalling. Het huidige uitzicht is hoofdzakelijk het resultaat van vernieuwbouw in neorenaissancestijl uit 1887-1898, achtereenvolgens onder leiding van architect en decorateur Charle-Albert en de Franse antiekkenner Edmond Bonnaffé.

Meer info: https://www.kasteelvangaasbeek.be/

Fietsen De Spaak
Fietsen De Spaak

Hertboommolen "Zepposmolen"

De Hertboommolen is een bekende windmolen waarvan de naam reeds vermeld wordt in een cijnsboek uit 1391. De windmolen werd in de jaren zestig gebruikt in de populaire televisieserie Kapitein Zeppos. Daaraan dankt hij zijn bijnaam "de Zepposmolen". Een andere bijnaam is "de Tragische Molen" omdat er zich in de geschiedenis twee drama's hebben afgespeeld. In 1745 werd op nieuwjaarsdag in de molen binnengebroken door leden van de beruchte bende van Jan de Lichte, die de molenaar Pieter van Lierde vermoordden. En op zondag 22 april 1917 drongen rond 7 uur 's avonds vier gemaskerde mannen binnen in het huis van de molenaar, die afwezig was. De molenaarsvrouw werd vermoord.

Meer info: http://www.hertboommolenmuseum.be/

Brouwerij Lindemans

Brouwerij Lindemans bevindt zich in Vlezenbeek, hartje Pajottenland. Het is een klein dorpje met een grote troef: de lucht is er doordrongen met honderden wilde gisten, die ervoor zorgen dat ze in de brouwerij nog altijd kunnen brouwen volgens de eeuwenoude brouwmethode, spontane gisting. In 1822 beloofde Joos Frans Lindemans eeuwige trouw aan Françoise Josine Vandersmissen. Zes generaties verder en brouwerij Lindemans is nu in handen van Geert en Dirk Lindemans. Samen bewaken zij het authentieke karakter, de verrassende smaak en de vrucht van vakmanschap.

Meer info: https://www.lindemans.be/

Fietsen De Spaak
Fietsen De Spaak

Museum Belgisch trekpaard

Het museum is gevestigd in het voormalig Gemeentehuis van Vollezele, en is een algemeen erkende waarde geworden als cultureel erfgoed. Het trekt jaarlijks vele honderden bezoekers van heinde en ver.

De stichter en promotor van dit alles was Philippe van Dixhoorn, afstammeling van een der stoeterijen. Zijn droom wordt verder gedragen door familieleden, vrienden en gedreven vrijwilligers.

In 2012 kwam er een totale restyling waardoor het museum boeiender werd voor een veel ruimer publiek.

Meer info: http://www.museumvanhetbelgischtrekpaard.be/

Het volksinstrumentenmuseum

Ben je gefascineerd door het ontstaan en de werkwijze van (oude) volksmuziekinstrumenten zoals een hommel, draailier of klompviool? Dan is een bezoekje aan het Volksinstrumentenmuseum in Gooik zeker de moeite waard.

Waardevolle instrumenten, prenten en archiefstukken geven al hun geheimen prijs in het Volksinstrumentenmuseum: een verzameling die door Herman Dewit en Rosita Tahon na jarenlang veldwerk werd samengesteld en dankzij het gemeentebestuur van Gooik een plaatsje heeft gevonden in gemeenschapscentrum De Cam, boven het volkscafé.

Meer info: https://muziekmozaiek.be/folk/projecten/instrumentenmuseum/

Fietsen De Spaak
Fietsen De Spaak

Geuzestekerij De Cam

Lambiek is de moeder aller bieren, een eeuwenoude traditie van brouwkunst en spontane gisting, uniek in de wereld. De geuzesteker voert het verse brouwsel uit vier verschillende brouwerijen aan. Het wort rijpt in 150 jaar oude tonnen van 1000 liter uit Tsjechië. Geuzesteker Karel Goddeau zal lambiek van 1, 3 en 5 jaar “steken” of mengen en bottelen. Door een spontane hergisting op de fles van minstens 1 jaar wordt de “oude geuze” verkregen.

Dit is het duurste bier (3 jaar) om te brouwen, maar met zoveel complexe smaken en een zalige afdronk met lichte eiktoets : wereldklasse. Door het toevoegen van Schaarbeekse krieken aan lambiek verkrijgen we de edele oude kriek. Oude geuze en oude kriek zijn een geografisch beschermde benaming.

Meer info: https://www.facebook.com/De.Cam.Pajottenland/

Kesterheide

De Kesterheide is een getuigeheuvel en één der oudste woonsites in het Pajottenland. Met zijn 111,86 meter is deze heuvel het hoogste punt van Zuid-West-Brabant. Vanaf de afgevlakte top van deze heuvel heb je een prachtig uitzicht op de omgeving en kan je bij helder weer, naast de silhouetten van appartementsgebouwen, ook de koepel zien van de basiliek van Koekelberg en de bollen van het Atomium.

Bij een rondwandeling op de top van de Kesterheide tref je een aantal monumenten aan wiens inplanting min of meer met de heuvelsite verbonden is.

Meer info: https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/kesterheide

Fietsen De Spaak
Fietsen De Spaak

Kasteel Van Saffelberg

Het kasteel van Saffelberg, ook wel kasteel van Oplombeek genoemd, is een gebouw in neobarokstijl. Het kasteel werd voor het eerst vermeld in het begin van de 18de eeuw en werd toen bewoond door de familie Wouters. Op 17 januari 1843 werd erfgenaam Karel-Jozef Wouters door koning Leopold I tot burgemeester van Gooik benoemd, een ambt die hij gedurende 35 jaar zou waarmaken.

In 1906 ging het kasteel testamentair over naar baron Filips van Oldeneel tot Oldenzeel. Hij brak het kasteel af en trok er de huidige gebouwen in Franse renaissancestijl op. Het kasteel werd lange tijd bewoond door baron Etienne van oldeneel tot Oldenzeel en zijn zuster, barones Marie.

Sedert 2006 is Saffelberg Investments gehuisvest in het kasteel.

Meer info: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/134740